Relatieproblemen en gezondheid

Wanneer er ruzie is of relatieproblemen spelen lijden mannen hier net zo erg onder als vrouwen, blijkt uit onderzoek. Ze uiten het wel minder naar hun vrienden of familie, maar de stress is er niet minder om. Relatieproblemen raken je.

Ruzie, afwijzing en conflicten kunnen serieuze stress geven. Die stress in in het lichaam te merken. Wanneer een ruzie als heftig ervaren wordt kan het lichaam in een stressreactie schieten. Vaak merken we dit doordat we dichtklappen. Mannen klappen meestal eerder dicht dan vrouwen. Maar ook juist zwijgen of je niet gezien voelen kunnen pijn en spanning geven. Wanneer de problemen aanhouden kan dit stressgerelateerde klachten en gezondheidsproblemen geven. Er is zelfs een sterk verband aangetoond tussen relatieproblemen en hartaanvallen en hoge bloeddruk.

Terwijl relatieproblemen een bron van stress kunnen zijn, is een goede relatie juist een buffer tegen de stress van het leven. Mensen vinden troost en veiligheid in een stabiele relatie en dat levert gezondheidsvoordelen op, blijkt uit onderzoek.

Relatietherapie kan helpen om de stress te beëindigen en van je relatie weer een bron van steun en veiligheid te maken. Ik zie het regelmatig gebeuren.