Homoseksuele of lesbische gevoelens in een man/vrouw-relatie

Het komt vaker voor dan gedacht: één van beide partners heeft gevoelens voor hetzelfde geslacht. Dit wordt meestal als heel verwarrend ervaren en roept veel vragen op. Allereerst bij de partner die het betreft; er gaat vaak veel tijd overheen voor hij of zij er open over is naar de partner. En veel twijfels, zoals ‘Ben ik bi?’ ‘Of ben ik homo/lesbisch?’ ‘Is het wel eerlijk als ik in deze relatie blijf?’ ‘Wat veroorzaak ik als ik er over praat?’ en, als je christen bent; ‘Wil God dat we getrouwd blijven? Mag ik mezelf zijn?’

homoseksuele of lesbische gevoelens in een man/vrouw relatie

Soms spreek ik een stel in relatietherapie waarbij één van beiden gevoelens heeft voor hetzelfde geslacht. Soms komt iemand individueel om over zijn/haar situatie te praten. Het zijn eigenlijk altijd gesprekken die gaan over de kern: Wat betekent onze relatie voor ons? Wie ben ik, en mag ik mezelf zijn? Er vindt een soort evaluatie, of herwaardering plaats. Er wordt gesproken over de rol van seks binnen het huwelijk, over jezelf kunnen zijn, over trouw en geloof.

Het is belangrijk dat je je niet schuldig voelt of schaamt wanneer je worstelt met (seksuele) gevoelens die niet passen binnen je relatie. Je hebt er zelf immers niet voor gekozen, gevoelens kun je niet sturen. Ook is het denk ik belangrijk dat er niet te snel wordt gesprongen naar de conclusie ‘dan gaan we scheiden’. Mensen beleven het soms alsof, zodra één van de partners zichzelf identificeert als homo of lesbisch, de relatie ten dode opgeschreven is. Geen kans meer heeft. Terwijl dat helemaal niet hoeft te kloppen. Het hangt af van de waarde die partners zelf hechten aan de relatie, of ze beiden zichzelf kunnen zijn en er openheid is, en welke rol seksualiteit speelt in de relatie.

 Ik bied een veilige plek om open in gesprek te gaan over deze dingen, ook over de geloofsvragen omtrent bi-gevoelens in een hetero relatie. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem gerust contact op.

zoekwoorden: – homo in een hetero relatie – lesbisch in een huwelijk – bi-gevoelens – ben ik bi? – christen en bi – christen en lhbt in een huwelijk – relatietherapie bij homoseksuele gevoelens