Emoties..

Emoties….
Heel vaak ga ik in gesprek met de cliënt over hoe hij/zij omgaat met emoties. Veel klachten of hulpvragen zijn terug te voeren op het weinig ruimte bieden aan emoties. Mensen willen vaak het liefst weglopen voor hun emoties, de controle houden. Herkenbaar. Bijna allemaal zijn we wel bang voor onze emoties, bijv dat als we ons verdriet de ruimte geven, het niet meer weggaat. Of dat onze boosheid oncontroleerbaar wordt.
En dat terwijl emoties juist gezien moeten worden, daardoor worden ze minder. Gewoon het voor jezelf benoemen en toestaan te voelen. Het wegdrukken van emoties kan leiden tot allerlei klachten; spanning, lichamelijke klachten, een opgejaagd gevoel.
Maar als we onze emoties ‘in de ogen kijken’, zullen we merken dat het een golfbeweging is, het wordt na een paar minuten minder. En je voelt je beter.
Een goed, duidelijk boek hierover vind ik ‘Omarm je emoties’.
Ik ben getraind om emoties te herkennen wanneer iemand spreekt, ook bij ‘rationele types’ die zelf weinig zicht hebben op gevoelens die meespelen. Het meer bewust worden en toelaten van emoties kan groot verschil maken.
Wist je dat piekeren, eindeloos in dezelfde cirkel denken, vaak een teken is dat je een emotie niet toelaat. Probeer te bedenken welke emotie er onder zit, en focus je daar op.